Maya

 
Forums: » Register « |  User CP |  Games |  Calendar |  Members |  FAQs |  Sitemap |  Support | 
User Name:
Password:
Remember me



Go Back   Tutorialized Forums3D GraphicsMaya

Reply
Add This Thread To:
  Del.icio.us   Digg   Google   Spurl   Blink   Furl   Simpy   Y! MyWeb 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
 
Unread Tutorialized Forums Sponsor:
  #1  
Old May 14th, 2013, 09:10 AM
sefo_esq sefo_esq is offline
Registered User
Tutorialized Newbie (0 - 499 posts)
 
Join Date: May 2013
Posts: 1 sefo_esq User rank is Just a Lowly Private (1 - 20 Reputation Level) 
Time spent in forums: 19 m 35 sec
Reputation Power: 0
Help needed with rigid bodies

Hi,

I am fairly new to MAYA and have been trying to make a simple Ferris wheel animation using rigid bodies and the timeline.

For the prototype I have made a simple big wheel using the taurus and cylinder polygons and boolean union'd them all together and centered the pivot. This was then set to a passive rigid body.

I then made a simple car to 'hook' on to the Ferris wheel by extruding faces from a cube and set this as an active rigid body and added a gravity field to it before positioning it in the appropriate place on the Ferris wheel.

When tested on the timeline the car falls an almost imperceptible amount and rests on the Ferris wheel bar. All well and good.

However when I try an animate the Ferris wheel; the car, for a moment, falls THROUGH any bars that get in its way and then flies off to the side.

To make the wheel rotate I am simply selecting it then keying the first frame using s then going to the very last frame, which I have set as 3600, and changing the wheels Rotate Z to 720 and again pressing s.

The wheel rotates fine but as I've explained the rigid bodies no longer interact in the way I thought they would.

Please help. What am I doing wrong?

Any and all help appreciated.

Here is a copy of my maya file:
sendspace.com/file/bvmquq

Reply With Quote
  #2  
Old April 15th, 2015, 06:52 PM
artworkabode artworkabode is offline
Registered User
Tutorialized Newbie (0 - 499 posts)
 
Join Date: Mar 2015
Location: Princeton, USA
Posts: 49 artworkabode User rank is Just a Lowly Private (1 - 20 Reputation Level) 
Time spent in forums: 2 h 50 m 22 sec
Reputation Power: 3
Facebook
Quote:
Originally Posted by sefo_esq
Hi,

I am fairly new to MAYA and have been trying to make a simple Ferris wheel animation using rigid bodies and the timeline.

For the prototype I have made a simple big wheel using the taurus and cylinder polygons and boolean union'd them all together and centered the pivot. This was then set to a passive rigid body.

I then made a simple car to 'hook' on to the Ferris wheel by extruding faces from a cube and set this as an active rigid body and added a gravity field to it before positioning it in the appropriate place on the Ferris wheel.

When tested on the timeline the car falls an almost imperceptible amount and rests on the Ferris wheel bar. All well and good.

However when I try an animate the Ferris wheel; the car, for a moment, falls THROUGH any bars that get in its way and then flies off to the side.

To make the wheel rotate I am simply selecting it then keying the first frame using s then going to the very last frame, which I have set as 3600, and changing the wheels Rotate Z to 720 and again pressing s.

The wheel rotates fine but as I've explained the rigid bodies no longer interact in the way I thought they would.

Please help. What am I doing wrong?

Any and all help appreciated.

Here is a copy of my maya file:
sendspace.com/file/bvmquq
You need to set the car as an object connected tot he ferris wheel so that It moves with it.

Reply With Quote
Reply

Viewing: Tutorialized Forums3D GraphicsMaya > Help needed with rigid bodies


Developer Shed Advertisers and Affiliates


Thread Tools  Search this Thread 
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes  Rate This Thread 
Rate This Thread:


Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
View Your Warnings | New Posts | Latest News | Latest Threads | Shoutbox
Forum Jump


Forums: » Register « |  User CP |  Games |  Calendar |  Members |  FAQs |  Sitemap |  Support | 
  
 

Powered by: vBulletin Version 3.0.5
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.

© 2003-2017 by Developer Shed. All rights reserved. DS Cluster - Follow our Sitemap